„Célunk, hogy kivétel nélkül minden kedves vevőt a lehető legjobb áruval szolgáljunk ki” – interjú Zatykó Józseffel

A városban sétálva, a piacon vásárolva, a fő utakon haladva több helyszínen is találkozhatunk dinnye árusokkal, ami nem meglepő, hiszen a dinnye szezon közepénél járunk. A dinnye, jól behűtve, a nyár egyik legkedveltebb finomságának számít, ám sokszor előfordulhat, hogy nem a megfelelő méretű vagy ízű dinnyét választjuk ki. Annak kapcsán, hogy milyen a jó dinnye, hogyan lehet kiválasztani a számunkra legideálisabbat – Zatykó József kereskedővel beszélgettünk.

Általában meddig tart a dinnyeszezon?

Nálunk a dinnye szezon augusztus végével lezárul, onnantól kezdve tart a régi hiedelem mi szerint a dinnye már nem az igazi nyár végén.

Milyen fajta dinnyék kaphatóak az Ön standjain?

Standjainknál szeretnénk minden kedves vásárló igényének lehetőség szerint megfelelni, ezért fajtailag és méretileg is többféle dinnyét igyekszünk árusítani. Az évek alatt, a különböző fajták szerint sikerült kitapasztalni, hogy melyek azok a dinnyék, amelyek a vevők számára ideálisak lehetnek. Így jelenleg kapható nálunk görögdinnyéből a Rubin, amely jellemzői leginkább a vékony héj, belsejében sötét piros színnel, a Kolosszus, amely a rendkívüli méretéről híres görögdinnye. A Rubin minden méretben megtalálható nálunk, így a nagycsaládosok, a kiscsaládosok vagy akár egy személy számára is eleget tudunk tenni, hiszen a kihelyezett standjainknál a dinnye felét, illetve negyedét is kérhetik a vásárlók.

Sárgadinnyéből szintén kétfajta közül lehet válogatni az árusító helyeinknél, a sárga és a zöld belű sárgadinnye is megtalálható. Ennek a két fajtának, nem csak az íze, de külsejüknek mintázata is teljesen eltér egymástól. Kizárólag az átlag méretük egyezik. A görögdinnyére visszatérve, kapható nálunk a sárga belű görögdinnye is, ami az idő múlásával sajnos egyre kevesebb helyen lesz megtalálható.

A városon belül, mely területeken találhatóak meg?

Nagykőrösön több helyszínen is jelen vannak standjaink, ezáltal vásárolhatnak tőlünk a Piactéren, a Szolnoki úton és a Kecskeméti úton egyaránt. Eladóink mindenkit nagy szeretettel várnak, mindig segítenek a megfelelő dinnye kiválasztásában.

Az árusított dinnyék saját termésből származnak?

 Dinnyéinket nem saját kezűleg termeljük, viszont sikerült megtalálni azt az egy termelőt, akiben teljesen megbízhatunk és tudjuk dinnyéiben soha nem csalódhatunk. Ő az, akivel már évek óta kapcsolatban állunk, ezért tudjuk vásárlóinknak végig a maximumot biztosítani minden évben.

Az Ön véleménye szerint, milyen a jó dinnye?

Véleményem szerint a jó dinnye a fent említett vékony héjjal, valamint élénk piros szín jellemzőkkel rendelkezik, aminek az alja, amin fekszik a földön, szép sárga és az íze mikor belekóstol gyerekkori emléket idézi elő.

Mi alapján lehet kiválasztani a tökéletes dinnyét? Mire kell odafigyelni?

A jó dinnye kiválasztása nagyon megosztó téma, hiszen mindenki más-más tényező alapján próbálja kiszűrni a jó dinnyét. Sokan, azt figyelik, hogy a dinnye alsó részén mekkora és milyen fokozatú sárga folt található meg. Mások, a dinnye levágott csumáját vizsgálják, ez alapján próbálják megállapítani a dinnye finomságát/érettségét. A legklasszikusabb módszer pedig nem más, mint a dinnye kopogtatása. Személy szerint én is a hangja alapján tudom behatárolni, hogy a dinnye fogyasztásra alkalmas korba lépett-e, amire kényesen oda figyelünk, hiszen célunk, hogy kivétel nélkül minden kedves vevőt a lehető legjobb áruval szolgáljunk ki.

Az interjút készítette: Pavolek Renáta