„Azt vallom, hogy aki utat épít, az jövőt épít” – Évösszegző interjú Földi László országgyűlési képviselővel

„A jó minőségű út biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a közlekedést, javítja az itt élők életminőségét és növeli a térség tőkevonzó képességét” – mondta lapunknak adott évösszegző interjújában Földi László, Nagykőrös és környéke a Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus értékelte a koronavírus-járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezés eredményeit is.

– Hogyan tölti az adventet, mit jelent ez az időszak önnek?

Földi László: Az advent a várakozás és elcsendesedés mellett a számvetés időszaka. Ilyenkor többet tudunk foglalkozni szeretteinkkel és a rászorulókkal. Advent második vasárnapját Erdélyben, Gyergyószentmiklóson töltöttem, amely Cegléd testvértelepülése. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy díszpolgárként lehettem a vendégük, ami ilyenkor, a Szent Miklós Napok idején különösen emlékezetes élmény. A járvány természetesen ott is átalakította a hétköznapokat és az ünnepeket is.

– Évek óta együtt élünk a koronavírussal. Hogyan látja a helyzetet?

F. L.: A koronavírus-járvány negyedik hullámának csúcsán vagyunk, innen már lefelé kell vezetnie az útnak. Csak akkor tudunk véget vetni a pandémiának, ha beoltatjuk magunkat. A maszk, a korlátozás csak fékezni tudja a kórokozót. Megállítani kizárólag a vakcina képes. Minden áldozat pótolhatatlan, tragikus veszteség, és innen is kifejezem részvétemet a hozzátartozóknak, illetve köszönetem az egészségügyi dolgozóknak, a járvány ellen védekezőknek. Úgy látom, hogy az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a gépi lélegeztetésre szorulók száma kis mértékben csökken. Ebben nagy szerepe van az oltási akcióheteknek is. Örvendetesen nő a harmadik oltást kérők száma, és megkezdődhet az 5-11 évesek beoltása a kórházakban és a gyermekorvosoknál. Aki be van oltva, annak nagykarácsonya lesz, aki nem, annak kiskarácsonya. Én mindenkinek azt kívánom, hogy félelem nélkül, meghitt családi körben ünnepelhessen, de ehhez most az oltás által nyújtott védettség ajándéka is kell a fenyőfa alá.

– Mi a kormány válasza a koronavírus okozta – embereket sújtó – gazdasági nehézségekre?

F. L.: A Fidesz-KDNP-kormánynak egy egészségügyi és gazdasági válsághelyzetben is az a jelszava, hogy Magyarországot előre kell vinni, nem hátra. Négy fontos területen is előre lépünk. Az 5 százalékos nyugdíjemelés és a 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellett jövő februárban a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetjük, ami szintén 5 százalékkal több lesz a korábban tervezettnél. Januártól 200 ezer forintra nő a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér. A gyermeket nevelő szülőknek több mint 600 milliárd forint adót fizetünk vissza. Januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetni a 25 év alattiaknak. A kulturális és a szociális ágazatban dolgozók 20 százalékos, a katonai és rendvédelmi dolgozók, illetve a pedagógusok 10 százalékos béremelést kapnak. Az is mindenkit érint, hogy az üzemanyagárakat befagyasztottuk. A legfontosabb pedig, hogy ezek fenntartható költések. Csak olyan pénzt adunk vissza, amit megtermelt az ország. 

– Az infláció és az áremelkedés leküzdése azonban még mindig nagy probléma.


F. L.: Az infláció egy globális probléma, amivel nekünk is nehéz megküzdenünk, ahogyan az energiaválsággal is. Ez utóbbiban a rezsicsökkentés és az új intézkedések hatására nálunk jóval kedvezőbb a helyzet, mint bárhol Európában. A járvány előtti teljesítményét a magyar gazdaság már 2021 nyarán elérte, miközben a jelenlegi előrejelzések szerint a globális gazdaság csak 2022 végére éri el ezt. Nálunk annyival magasabb az infláció, amennyivel magasabb a gazdasági növekedés. A közgazdászok szerint e két jelenség általában együtt jár – különösen egy gazdasági válságból való kilábalás időszakában. A kormány mindent megtesz ennek mérséklése érdekében. Kézben tartja a hatósági árakat, valamint a rezsicsökkentéssel vagy éppen a benzinár csökkentéssel is ezt a folyamatot segíti. És közben fenntartja a folyamatos adócsökkentés és béremelés politikáját. A járvány miatt indított rendkívüli beruházás-ösztönzési programban 1380 cég kapott 373 milliárd forint támogatást 900 milliárd forintnyi beruházásához. Ennek köszönhetően 290 ezer munkahelyet sikerült megőriznünk. A teljesítmény 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá szorult. A magyar gazdaság újraindítása egyértelmű siker. Közös sikerünk, minden dolgozó magyar ember együttes munkájának az eredménye.

– Kifejezetten Nagykőrössel kapcsolatban milyen eredményekről tud beszámolni?

F. L.: Nagyon jól halad a Nagykőrös és Cegléd közötti kerékpárút építése. 2,2 milliárd forintból megújult a 4601-es Budapest-Tiszakécske összekötő út 11,8 kilométeres szakasza. Sikeres közbeszerzési eljárás alapján kiválasztásra került a 441-es főút Nagykőrös és Kecskemét közötti szakaszának kivitelezője, így rövidesen indulhat a régóta várt felújítás. E során közel 3 kilométeres szakaszon – a kecskeméti Katonatelep Nagykőrös felé eső vége és a 445-ös északi elkerülő út között – négysávosra bővül az út. A beruházás keretében Nagykőrösön a Téglagyári utca és az Ady Endre utca között megerősítik az útburkolatot, míg a Téglagyári úti csomópontban pedig körforgalom kerül kialakításra. Azt vallom, hogy aki utat épít, az jövőt épít. A jó minőségű út biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a közlekedést, javítja az itt élők életminőségét és növeli a térség tőkevonzó képességét. Arról is be tudok számolni, hogy Nagykőrös Város Önkormányzata a kormány segítségével megvásárolta az évekkel ezelőtt bezárt strandot. A lepusztult létesítményt rendbe kell még tenni, hogy újra birtokba vehessék a nagykőrösiek. Összességében Nagykőrös számára is hatalmas lehetőség, hogy Pest megye leválhatott a fővárosról, és önálló régióként a korábbinál sokkal több pályázati támogatáshoz juthat. A fentiekből is látszik, eredményesen tudok együtt dolgozni Dr. Czira Szabolcs polgármesterrel és Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármesterrel, akik mindent megtesznek Nagykőrösért, és természetesen nem hagynak feladatok nélkül. A közös munka könnyebb olyan településvezetőkkel, akikkel azonos módon gondolkodunk a az ország ügyeivel kapcsolatban, így a jövőben biztosan még több sikerről, közös eredményről tudunk majd beszámolni, együtt.


– A gyermekvédelmi népszavazásnak mi a célja?

F. L.: Egy gyermek szexuális nevelése kizárólag a szülő joga. A gyerekeket meg kell védeni a szexuális propagandától. Más országokban a balliberális politikai elit dönt erről a témáról, mi viszont népszavazást tartunk, amelyen a magyar emberek Európában elsőként mondhatják el a véleményüket. A nemzeti konzultáció résztvevőinek 97 százaléka azt üzente, hogy meg kell fékezni a gyermekekre irányuló, egyre agresszívabb szexuális propagandát. Brüsszel és a balliberálisok minden létező eszközzel megpróbálják rábírni a kormányunkat, hogy hátráljon meg a gyermekvédelmi törvény ügyében. Kötelezettségszegési eljárással fenyegetik, pénzügyileg zsarolják a magyarokat. Ebben a hazai baloldal is segíti őket. Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a BBC-nek kifejtette rádióinterjújában, hogy azonnal eltörölné a gyermekvédelmi törvényt. A kormány ezért népszavazást hirdetett, amelyen megvédhetjük gyermekeinket.