Az ellenzéki képviselők elutasították a szavazatszámláló bizottságok tagjait

against someone tackle, battle, fight for survival-4749235.jpg

„Javaslat szavazatszámláló bizottsági tagok megválasztására” címmel került a jegyzői előterjesztés napirendre a február 8-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen. A szavazatszámláló bizottságok tagjainak személyére a helyi választási iroda vezetője tett indítványt. Összesen 110 nagykőrösi személy, nagykőrösi lakos került volna be így a bizottságokba, akik önként, szabadidejüket feláldozva vállalták is, hogy ezt a feladatot tisztességgel és becsülettel ellátják. Rájuk mondott nemet a nagykőrösi ellenzék azzal, hogy nem szavazta meg őket, hanem tartózkodtak. Minősített többség kellett volna a döntés elfogadásához, azonban a sajnálatos halálesetet és másik képviselő betegségét úgymond „kihasználva” az ellenzék megfúrta az előterjesztést. Sajnálatos döntést hoztak, akik tartózkodtak.

Dr. Czira Szabolcs polgármester később, Zágráb Nándor felszólalása után reagált a fenti szavazásra: „Ön, aki indul a választáson, nem akarja, hogy legyenek szavazatszámlálók. Leszavazott olyan nagykőrösi embereket, akiket maga nem is ismer, hogy ne legyenek benne a szavazatszámláló bizottságba, holott demokratikus választás következik, annak pedig feltétele, hogy az önkormányzat részéről legyenek ott emberek, akik felügyelik. Nem EBESZ megfigyelők felügyelik, hanem itt helyben. Azok a nagykőrösi emberek, akiket fölkészítenek, akik előtt nagy tisztelet, hogy hajnali 5:00 órakor már bent vannak a Polgármesteri Hivatalban és este éjfélig, 1:00-ig ebben a munkában részt vállalnak. Önöknek ez nem kellett. Összeállította a jegyző asszony, senki el nem lett utasítva, aki jelentkezett, a régiek meg lettek kérdezve. Tetszenek tudni? Mind a hármójuknak mondom. Senki ki nem lett ebből hagyva. Örültünk, hogy elfogadták. (…) Ön indul ezen a választáson, de önnek nem volt fontos, hogy legyen szavazatszámláló bizottság. Nagy demokrata. Magát a demokráciát csúfolják meg, hogy nem kell maguknak szavazatszámláló bizottsági tag. Ezek az emberek – majd azoknak a szemébe mondják meg, de mind a hárman, hogy mi a bajuk ezekkel az emberekkel – nagykőrösi emberek, akik önként munkát vállalnak. Önként jelentkeztek.”

Dr. Czira Szabolcs polgármester az ülés lezárását követően még hozzátette a témához: „Titeket akkor ne is értesítselek ki, ha rendkívüli ülést kell összehívni a szavazatszámláló bizottságok vonatkozásában? Mert ti elutasítottátok ezeket az embereket. Csak ezeket a nagykőrösi embereket tudjuk újra előterjeszteni. Egyáltalán, nem zavarlak benneteket ebben a témában, hiszen nem kellenek ezek az emberek. Én akkor a képviselő-testület többi tagját majd összehívom e vonatkozásban, hogy legyen határozatképesség és próbáljuk a választások tisztaságát úgy fönntartani, hogy azok az emberek, akik erre jelentkeztek, el is láthassák a feladatukat.” – fogalmazott a polgármester, majd így zárta hozzászólását: „Ezt tudomásul vesszük, hogy akkor nem számíthatunk a helyi ellenzékre.”

Képünk illusztráció!