„A vérem van benne” – két pálinkája is díjnyertes lett a nagykőrösi Csapó Attilának!

Szeretettel gratulálunk a tősgyökeres nagykőrösi Csapó Attilának, akinek két pálinkája is díjnyertes lett a IV. Magnus Spirituum Pálinka- és Párlatversenyen. A versenyről és a jó pálinka elkészítésének titkáról is beszélgettünk Csapó Attilával, melyet az alábbiakban olvashatnak.

– Milyen díjakat sikerült elnyernie? Beszéljen röviden erről a versenyről, a díjról.

A Mohácsi Polgárok Olvasóköre szervezésében került megrendezésre Mohácson a IV. Magnus Spirituum Pálinka- és Párlatverseny. A verseny célja a pálinka fogyasztási kultúra színvonalának emelése, valamint a pálinka, mint Hungarikum, népszerűsítése. A verseny magas színvonalát jellemzi, hogy a verseny zsűrijét pálinka szakmérnökök és okleveles pálinkabírálók, összesen 13 fővel alkották. Magyarországon évente több száz pálinka verseny van, viszont a Mohácsi Magnus Spirituum pálinka verseny színvonala az első-tíz között van. A verseny rangját emelte az is, hogy Nagy István agrárminiszter személyesen volt jelen a verseny díjátadó gáláján.

A verseny értékelési szempontjai a pálinka tisztasága, a gyümölcs karaktere, a szájérzet és a harmónia voltak. A pálinka 20 pontos minősítési rendszernél arany minősítés 18-20 pont, ezüst minősítés 16-17 pont, végezetül bronz minősítés 14-15 pont. A versenyre 6 kategóriában lehetett nevezni: almatermésűek, csonthéjasok, bogyósok, szőlő és törköly, erdei (vadontermő) gyümölcsök, valamint a vegyes. A versenyre közel 700 minta érkezett, amelyből én kettő pálinkával neveztem. Nagyon örültem annak, hogy mindkét pálinkám díjnyertes lett.

– Melyik pálinkájával érdemelte ki az elismerést? Milyen pálinkákat főzet?

Először a második kérdésre válaszolnék, mert én a pálinkát nem bérfőzővel főzetem, hanem saját magam, mint regisztrált magán pálinkafőző főzőm. Van egy 80 literes dupla falú pálinkafőző üstöm, amivel az ide vonatkozó jogszabályi előírások alapján, a saját háztartásomban évente 86 liter pálinka előállításra vagyok jogosult.

Visszatérve a versenyre, ahogy az előbb is említettem két pálinkámmal lettem díjnyertes, az egyik a cabernet sauvignon szőlő pálinka, amely arany minősítést, a másik a szatmári szilvapálinka, amely bronz minősítést kapott.

– Mi a jó pálinka elkészítésének titka? Önnek melyik a kedvenc pálinkája?

Hogy mi a titok? Erről nagyon hosszasan lehetne beszélni. Talán a legfontosabb szempont a higiénia. Erre mindig azt szoktam mondani, hogy a jó pálinka jó alapanyagból készül, vagyis csakis olyan gyümölcsből, amelyet a gyermekeimnek is szívesen odaadnék fogyasztásra, mert a gyümölcs étkezésre is fogyasztható. A másik nagyon fontos a gyümölcs ismerete alapján, az irányított erjesztési folyamat, vagyis a cefrézés megfelelő kivitelezése. Ha ez a két feltétel tökéletes, akkor a főzéssel már nem lesz annyi probléma. Végezetül a frissen kifőzött pálinka kezelése, levegőztetése. Összességében, röviden ezek a legfontosabb elemek, a jó minőségű pálinka előállításához. Még egy észrevétel és talán ezzel kellett volna kezdeni, az a pálinka előállításának a szeretete tudva azt, hogy a pálinka, mint egy nemes nedű, egy Hungarikum termék.

Kedvenc pálinkám! Nagy különbséget nem tudok tenni az általam elkészített pálinkák között. Minden gyümölcsöt szeretek, ebből adódik, hogy minden gyümölcs pálinkáját is szeretem. Idén ettől függetlenül talán az arany minősítésű cabernet sauvignon szőlő pálinkám a legkedvesebb és nem csak azért, mert arany minősítésű, hanem azért is, mert az általam telepített és folyamatosan gondozott szőlőmből készült.

– Aki megízlelné akár a díjnyertes, akár másik pálinkáját, az meg tudja tenni, vagy csak saját részére készíti ezeket?

Aki eljön hozzám barátként és meg szeretné kóstolni a pálinkámat, az meg tudja tenni. A törvény nem tiltja, hogy az általam elkészített pálinkát a háztartásomban lévő személyeken kívül más is megkóstolja. Ez idáig is, a családom tagjain kívül nagyon sok barátom és ismerősöm kóstolta a pálinkáimat. Hála Istennek a kóstolásokról mindig elismerő visszajelzéseket kaptam.

Köszönjük az interjút és további sok jó pálinkát és sikeres versenyeket kívánunk!

Az interjút készítette: Horváth Tibor