A Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete pályázatán I. helyezést ért a nagykőrösi Agócs Petra

Egy újabb nagykőrösi sikerről beszélgettünk egy sikeres nagykőrösivel, Agócs Petrával, aki első helyezést ért el egy szakmai versenyen. Interjúnkban beszélgettünk a győztes pályázatról, a díjátadóról és a jövőbeli tervekről is.

  • Kérem röviden mutatkozzon be az olvasóknak. 

Agócs Petra vagyok, 21 éves nagykőrösi lakos. Középiskolai tanulmányaim Kecskeméten folytattam a Piarista Gimnáziumban, jelenleg Szegeden vagyok joghallgató, ez a harmadik évem. 

  • A Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete pályázatán I. helyezést ért, melyhez szeretettel gratulálunk. Kérem mondja el, hogy mit lehet a versenyről tudni?

Köszönöm szépen! Az MTA TK Jogtudományi Intézete 2021. tavaszán hirdette meg a pályázatot “A mesterséges intelligencia jogi felelősségének vetületei” címmel, amelyre október végéig lehetett nevezni magyar, illetve külföldi, de Magyarországon tanuló nappali tagozatos egyetemi hallgatóként. Egy általam választott, a mesterséges intelligencia jogi kapcsolódását érintő témakört kellett feldolgozni írásban a megadott formai követelmények szerint. A pályaműveket a Jogtudományi Intézet által felkért szakemberekből álló 3-5 fős Bíráló Bizottság értékelte, majd ők tettek javaslatot a díjazásra.

  • Milyen témában nyújtotta be pályázatát? Kérem mutassa be a díjazott alkotást.

Mivel a technológia fejlődésének köszönhetően napról-napra egyre több eszköz segíti a mindennapjainkat, és ez nincs másképp az autóvezetés esetében sem, az önvezető járművek témaköre mellett döntöttem. Arra kerestem a választ, miként lehet büntetőjogilag értékelni azt, ha valaki balesetet szenved egy teljesen autonóm gépkocsival. Ez azért érdekes téma, mivel az ilyen jármű emberi befolyás nélkül, csakis a digitális technológiára támaszkodva közlekedik az utakon, az utas nem tudja befolyásolni a menetirányt: nincs kormány, sem fék és gázpedál.  Külön kitértem arra az esetkörre, amikor „választás” elé kerül az autó: vagy az utasát, vagy az úton tartózkodó személyeket tudja csak megmenteni. Ez hasonlít egy közismert filozófiai dilemmához (angolul trolley problem), amikor is a villamos váltókezelőjének döntenie kell, hogy „kit mentsen meg”, melyik vágányra terelje a szerelvényt: ahol 5, vagy ahol egy ember tartózkodik. Tehát az a kérdés, hogy lehet-e egy ember élete árán öt személyt megmenteni.
Az autó „döntése” azzal kapcsolatban, hogy az adott közlekedési helyzetben hogy „viselkedjen”, a jármű programozásánál dől el, amelyet egy személy táplál be a jármű rendszerébe. Mivel elmondható, hogy a programozó az adott szituációra vonatkozó algoritmus megírásával tulajdonképpen azt írja elő az autónak, hogy az utas vagy a gyalogosok halálát idézze elő, emberölésért felelősségre lehetne vonni, én pedig ezt vizsgáltam részletesen. Reméljük, nem túl gyakran fog előfordulni hasonló eset, de mivel valószínű, hogy a jövőben el fognak terjedni az önvezető autók, az biztos, hogy minden lehetséges körülményre fel kell készülni jogi szempontból is. Itt szeretném megköszönni dr. Molnár Erzsébet konzulensemnek a témával kapcsolatos tanácsait, és hogy bármikor tudtam hozzá fordulni a felmerülő kérdéseimmel.

  • Mit érzett, mikor megtudta, hogy első helyezést ért el szakmai munkájával? Hogyan zajlott a díjátadó?

Nagyon örültem, hogy helyezést értem el. A díjátadó 2021. december 14-én volt Budapesten az MTA Jogtudományi Intézetében, ahol átadták az okleveleket és a könyvjutalmat, majd elő is adhattam a bíráló bizottság előtt a tanulmányom, ami elképesztően megtisztelő érzés volt.

  • Más pályázatokon, versenyeken indult-e korábban, illetve tervezi-e, hogy ezután az elismerés után más pályázatokra is benevez?

Előző félévben indultam az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Alkotmánybírósági Szimulációs versenyen, ahol – habár a harmadik fordulóba már sajnos nem jutottunk be –, de sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. Ezen kívül opponens voltam az Országos Tudományos Diákköri Konferencián alkotmányjogi tagozaton, ami 2021. áprilisában került megrendezésre. Júliusban pedig előadtam német nyelven egy magyar-német-török jogösszehasonlító konferencián, ahol szintén a mesterséges intelligencia és a büntetőjog témaköre volt a középpontban. Ha az egyetemen indul kari szintű verseny, azon is mindig igyekszem részt venni, most ősszel polgári jogi versenyen értünk el harmadik helyezést a csapatommal.

  • Melyek a jövőbeli tervei az egyetem után, milyen területen szeretné a megszerezett tudást hasznosítani?

Habár még csak harmadéves vagyok, egyre jobban kezd körvonalazódni az érdeklődési köröm. Jelenleg a szívemhez legközelebb a büntetőjog áll, de a polgári jog és a közigazgatási jog is nagyon érdekel. Ügyészként, vagy esetleg ügyvédként tudnám magam elképzelni, de még nem tudom, mit hoz a jövő. 😊

Köszönjük az interjút és az élet minden területén sok sikert kívánunk!

Az interjút készítette: Horváth Tibor