A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény tervei a 2021-es évre tekintve!

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény minden tagintézménye jelenleg zárva tart a hatályba lévő jogszabályok értelmében. Juhász Nándor igazgatót kérdeztük az aktuális feladatokról és a jövőbeli tervekről.

Milyen háttérmunkák zajlanak jelenleg a kulturális központ tagintézményeibe?

Mindenekelőtt elsőként sikerekben és egészségben gazdag boldog új évet szeretnék kívánni minden olvasónak. Az összes tagintézményünkben kisebb-nagyobb fejlesztéseket viszünk véghez. A gyermekkönyvtárban egy játékrészleg kialakításán dolgozunk és bízunk benne, hogy hamarosan a gyermekek olyan játékokkal játszhatnak ezen a részlegen, melyeket már jól ismernek a mesekönyvekből. Beindítottuk a „Kölcsönözzön otthonról” című projektet, mely segítségével minden egészségügyi szabályt betartva újra kölcsönözhetőek lesznek a könyvtári könyvek. Regisztráltunk a „Déryné programba”, aminek köszönhetően kedvezményesen, 200 forintért lehet majd a korlátozások után színházi előadásokat látogatni a kulturális központban. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Kladács Alajos Nagykőrösön élt festőművész, még be nem mutatott festményeiből egy „Kirakat tárlatot” szervezünk, amely a Szabadság tér 6. szám alatti épület kirakatában lesz majd megtekinthető 2021. január 18-tól 24-ig. Fontos számunkra, hogy intézményeink családbarát intézmények legyenek, ezért ebben az évben szeretnénk pályázni a múzeummal a Családbarát címre, ennek érdekében már most elkezdtük a fejlesztési munkákat.

A korlátozások után milyen programok várhatóak?

Amennyiben az aktuális járványügyi helyzet lehetővé teszi márciusi kezdéssel gondolatébresztő és lélekemelő esteket indítunk Nagykőrösön. Vendégünk lesz Jakupcsek Gabriella, Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb televíziós műsorvezetője. Ugyanebben a programsorozatban terveink szerint áprilisban Joshi Bharat televíziós műsorvezető, sorselemző fog előadást tartani. Ebben az évben is szeretnénk a fiataloknak kedvezni, éppen ezért egy ifjúság előadássorozatot is indítunk a „Déryné program” támogatásával, az első előadás a Szent Péter esernyője című darab lesz. Természetesen a felnőtt korosztálynak is készülünk színházi előadással a Butaságom története című vígjátékra invitáljuk majd a közönséget. Idén is szeretnénk folytatni a nagykőrösi Szabadtéri színházat, júliusban a Lovagias ügy, augusztusban pedig a Tanulmány a nőkről című előadás lesz megtekinthető a Cifrakertben. Mindezek mellett készülünk a szabadtéri fesztiválokra is. Amennyiben megszűnik a járványügyi helyzet és lehetőség lesz tömegrendezvényeket szervezni a következő zenekarokkal, fellépőkkel biztosan találkozhatnak majd a vendégeink: Apostol együttes, a Magna Cum Laude zenekar, Tóth Gabi, Bereczki Zoltán, Kasza Tibor, a Piramis együttes és még sokan mások.

Ön szerint mikor lehet újra nagyobb létszámú programokat szervezni?

Nagy erőkkel készülünk a 2021-es évre, de nem mernék pontos dátumot tippelni. Véleményem szerint egy megoldás van arra, hogy minél hamarabb ki tudjanak nyitni a kulturális központ intézményei és újra pompás programokat rendezhessünk, ez pedig a vírus elleni oltás. Én már regisztráltam a védőoltásra, ez egy közös ügy, annak érdekében, hogy mindenki visszakapja a korlátok nélküli életét.