A győzelmi széria ötmeccsesre nyúlt, 100 pont felett állt meg a Sólymok henger!

Nagykőrösi Sólymok KE – MTK ELITE Basket 107-91 (30-27, 34-17, 18-23, 25-24)

Sólymok: Mácsai Károly 26/15, Lakosa Ákos 23/9, Fehér Péter 19/6, Molnár Miklós 17/6, Mester Márk 11/6, Jenei Gergő 5/3, Bartos Bálint 4, Jókai Mátyás 2, Kókai Dávid, Kónya Levente, Szrapkó Ádám, Kakulya Sándor; Edzők: Lakosa Zsolt és Kovács Sándor

Óriási teljesítmény, amit az „amatőr” státuszú nagykőrösi kosárlabda csapat bemutatott a 2020-2021-es szezonban, az NBI/B felsőházának számító Piros csoportban, a minden tekintetben sokkal jobb lehetőségekkel rendelkező alakulatok között, egy rendkívül erős mezőnyben.

A Sólymok már azzal is óriási hátrányból indultak, hogy a járvány-helyzet miatt nem edzhettek és játszhattak mérkőzést a Kossuth iskolában. Kiskunfélegyházán találtak ideiglenes otthont, ahol lelkes szurkolótáboruk támogatására sem számíthattak, hiszen minden sportrendezvény zárt kapuk előtt rendezhető meg.

A dolgukat tovább nehezítette, hogy sérülések és betegségek miatt szinte az egész szezont tartalékosan játszották végig, többször az utánpótlás korú játékosok alkották a pályára lépő keret zömét. Ahogy azonban az elmúlt években mindig, ezúttal is erőn felül teljesített a Lakosa legénység, és a múlt heti idegenbeli győzelmükkel elérték a legfontosabb célt, kiharcolták a biztos bennmaradást.

Vasárnap egy négy meccsből álló győzelmi sorozattal a hátuk mögött az MTK Elite Basket gárdáját fogadták Félegyházán, és a tétet elsősorban a presztízs jelentette, hiszen a Sólymok a decemberi Törökbálinton elszenvedett vereségért akartak visszavágni.

Ez, egy nagy dobópárbajt hozó mérkőzésen sikerült is. A kőrösiek vállát nem nyomta a győzelmi kényszer, és ez meg is látszott a teljesítményükön. Nagyszerűen kezdték a meccset, és felszabadult játékkal 64 pontot termeltek az első félidőben, 10 triplát is szerezve.

A feldobást követően – a kiemelkedő mutatókkal záró – Fehér Péteré volt a főszerep, de többen is nagyszerű teljesítményt nyújtottak az első pillanattól, főleg támadásban, mert a védekezés mindkét oldalon messze volt a tökéletestől.

Az első tíz percben együtt haladt a két csapat, de a második negyedben emelte a fordulatszámot a Sólymok, és a hetek óta bombaformában játszó Mácsai Károly, valamint – a szintén remeklő – Lakosa Ákos vezetésével, tetemesnek mondható, 20 pontos előnyre tettek szert a szünetig, úgy, hogy összesen tízszer céloztak jól a fiúk a hárompontos vonalon túlról. (64-44)

Az örömkosárlabda a második félidőben már sokkal keményebb küzdelemmé alakult, az ellenfél

sem asszisztálni érkezett egy Sólymok-kosárparádéhoz. A pontok szépen gyűltek mindkét oldalon, a meccs továbbra sem a jó védekezésről szólt, de az irányítás végig a kőrösiek kezében volt.

A harmadik negyedben a Sólymok dobógépezetébe homokszem került, a törökbálintiak valamivel jobban céloztak, faragtak is hátrányukból.  

Az utolsó játékrészben is folytatódott az adok-kapok, előbb az MTK közelebb zárkózott, de a végére is tartogattak a kőrösiek néhány remek befejezést, látványos kosarat, és összességében magabiztosan nyerték meg a találkozót.

Óriási teljesítmény, amit a kőrösi kosarasok letettek az asztalra ebben a bajnokságban is, és az elmúlt hetekben ezt egy szenzációs meneteléssel tették teljessé.

Egyetlen forduló van hátra az alapszakaszból, hátrafelé nem kell már nézniük, ellenben előre még lehet… A play-off, vagyis a legjobb nyolc közé jutásért Nyíregyházán kellene hatalmas bravúrt elérnünk, és kiszurkolni, hogy az NKA Pécset otthonában kapja el a Miskolc…

Az esélye, hogy mindkét dolog teljesüljön, elég csekély, de egy hét múlva, akármilyen eredmények is születnek, csakis örömre van ok a Sólymoknál, hiszen, a legfontosabb célt, a biztos bennmaradást már teljesítették a fiúk, s nem is akárhogyan…

A Sólymok mérkőzései visszanézhetők az egyesület YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/channel/UCpFcnq_mwUWgfrQnhgc5Vow/featured

Fotók: Utasi Gabriella

————————————————————————

A Sólymok utánpótlás csapatai közül, a kiemelt bajnokságban szereplő – az ország legjobb 24 csapata közé jutott – fiú U18 két mérkőzést is játszott a héten, az NBI/A  csoportos Zalakerámia ZTE KK juniorjai ellen. A párharc két meccsére szerdán Zalaegerszegen, vasárnap Kiskunfélegyházán került sor, és az összecsapás mindkétszer a sokkal esélyesebb zalaiak sikerével zárult, de nagyszerűen helytálltak a kőrösi fiatalok, még úgy is, hogy betegségek és sérülések miatt rendkívül foghíjas csapattal tudtak kiállni.

Az U20-as fiúk az MTK Elite Basket hasonló korú gárdáját fogadták, és nagyon simán (94-72 arányban) fektették őket két vállra.

Az U14-es fiúk idegenben játszottak két mecset, mérlegük egy győzelem és egy vereség.

Eredmények, beszámolók az egyesület honlapján és Facebook oldalán!