25 éve Nagykőrösért, a nagykőrösiekért

Jubileumi interjú dr. Bányai Judit gyógyszertárvezetővel

Folyamatos fejlesztés, bővítés, megújulás, továbbra is magas szintű szakértelem és odafigyelő gondoskodás jellemzi a nagykőrösi Oroszlán Gyógyszertárat és a Szent György (Biczó) Patikát. Az idei év számos témát adott jelen interjúhoz, melyben dr. Bányai Judit gyógyszertárvezetővel beszélgettünk.

 Idén 25 éves volt az Oroszlán Gyógyszertár, melyhez szívből gratulálunk. Mi az, amit kiemelne ebből a 25 évből? Melyek voltak a legszebb pillanatok?

Az elmúlt 25 év számos örömöt és kihívást tartogatott számunkra. Nehéz lenne kiemelni egy-egy példát, de talán az első nagy mérföldkőként az 1995-ös patikanyitást említeném meg. A kezdetekkor lényegesen kisebb alapterületen működött a gyógyszertár, hiszen abban az időben az épület többi része lakásként, illetve később ügyvédi irodaként funkcionált. Az évek során fokozatosan sikerült egy-egy ingatlanrészt megvásárolni, amelynek eredményeként 2007-ben a teljes épület a tulajdonunkba került. Ennek keretében a gyermekorvosi és a szakorvosi rendelőknek helyet adó épületrész felújítása is megtörtént.

Ezt követően 2012-ben történt egy újabb nagy volumenű rekonstrukció, melynek keretében megépült a harmadik orvosi rendelő, az udvari parkoló, valamint a külső homlokzat is egy ráncfelvarráson esett át.

Szintén emlékezetes eseménynek tekinthető a Szent György Gyógyszertárral a 2019. júliusában közösen megszervezett Egészségnap, ahol vendégeink számos szűrésen (pl.: vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, csontsűrűség-mérés, melanómaszűrés) vehettek részt, valamint egészségügyi szakemberektől színvonalas előadásokat hallgathattak meg az egészségtudatosság fontosságáról. Még ugyanazon évben patikánk „Kiváló Gyógyszertár 2019.” elismerésben részesült, melyet 2019. október 8-án a Magyar Kórházszövetség és a Medicina Fórum közös szervezésében megrendezett XI. Medicina Konferencia keretében adtak át Budapesten.

Végezetül az idei év is mérföldkőnek tekinthető, ugyanis még az év eleji terveinknek megfelelően pályázati támogatás révén egy gyógyszerkiadó robotot tudtunk üzembe helyezni, amely nagyon nagy segítséget tud nyújtani a mindennapi feladataink ellátásában.

Mi az Oroszlán Gyógyszertár megmaradásának és bátran kijelenthetjük, a sikerének a titka? Jól látjuk, hogy több, mint egy gyógyszertár a sok között?

Először is nagyon köszönjük a pozitív elismerő szavakat. Egészségügyi dolgozóként nagy felelősséggel tartozunk embertársaink iránt, ugyanis sokat tehetünk a betegek gyógyulásáért, életminőségük javításáért. Minden dolgozónk ezt a betegközpontú szemléletet és gondoskodó segítségnyújtást tartja a legfontosabbnak és ezen túlmenően is törekszünk a lehető legtöbbet nyújtani a hozzánk fordulóknak. Egy olyan összetartó csapat áll mögöttem, akikkel kölcsönösen számíthatunk egymásra és olyan közös célokat tudunk kitűzni magunk elé, amely a folyamatos fejlődésünk záloga. Mindig is volt bennünk egy belső motiváció, amely az előrehaladást és a fejlődést inspirálta. Az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb sikerének az Arany János Református Gimnáziumban, tavaly megrendezett Egészségnapot tartom, ahol olyan embereket is sikerült megszólítanunk, akiknek az egészségtudatosság fontos és ennek érdekében egészségük megőrzéséért cselekvésre is képesek. Szeretnénk, ha a gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény nemcsak a betegségek kezelésének, hanem az egészség megőrzésének, a külső-belső harmónia megteremtésének színtere is lenne. Az officinát (betegtér) is ennek a szemléletnek megfelelően igyekeztük kialakítani.

Számomra különösen örömteli, hogy ezen törekvésünk sikerét számos, a patikába betérő betegünk és vásárlónk erősíti meg és ezen dicsérő szavakból a segítőkész kollégáim is gyakran részesülnek.

Pályafutásunkat végigkísérte a megújulásra való törekvés és az úttörő szerepvállalás mind a szakmai, mind pedig a technikai innovációk terén. Szeretnénk a hagyományos, klasszikus gyógyszerészi értékeket ötvözni a legmodernebb technológiákkal.

Kérem, röviden mutassa be a külső-belső megújulást, melyet idén sikerült megvalósítaniuk az Oroszán és a szintén Önök vezetése alatt működő Szent György (Biczó) Patikában?

Ahogy korábban is említettem, idén tavasszal egy pályázat segítségével egy Apostore komissiózó gyógyszerkiadó automatát sikerült megvásárolnunk. Ennek megvalósításához számos belső átalakítást kellett elvégeznünk, amelynek eredményeként egy letisztultabb és tágasabb officinát tudtunk létrehozni. Megnyitottuk a negyedik gyógyszerkiadónkat és működésbe lépett a sorszámhúzó rendszerünk is. Patikánkat szeretnénk betérő betegeink, vásárlóink számára nyitottá tenni, ezért a termékeink egy részét szabadpolcokra helyeztük ki, többek között az étrend-kiegészítőket és dermokozmetikumokat.

Ugyancsak belső innovációnak számít a gyógyszertár laboratóriumába pályázat segítségével megvásárolt kisgépek beszerzése is. Ezek a német gyártmányú patikai eszközök, Németországban széles körben elterjedtek, azonban Magyarországon még kevésbé ismertek. Segítségükkel a magisztrális gyógyszerek minősége magasabb szintre emelhető. A belső átalakítás részeként a gyermekek számára egy játszósarok is kialakításra került.

A külső megújulás tekintetében, az új bejárat létrehozásával egy régi vágyam valósult meg. Az épület adottságai miatt a régi bejárat nagyon közel volt a forgalmas úttesthez. Az új bejárat kialakításával egy sokkal esztétikusabb és biztonságosabb megközelíthetőség vált lehetővé a betegeink, vásárlóink számára.

A Szent György Gyógyszertár felújítása még nagyobb kihívást jelent számunkra, hiszen egy múlt században épült, rendkívül rossz állapotban lévő épületegyüttesről van szó, amely következésképp sok javításra, átépítésre szorul. Bízunk benne, hogy a kezdeti nehézségeket követően az egyébként patinás épület az évek során lépésről lépésre, újra régi pompájában tündökölhet. A hosszú út első lépésében a betegtér (officina) bővítése, esztétikusabbá tétele fog megvalósulni. Ezt megalapozandó egy modernebb, letisztultabb, mégis egyedi patikai bútorzatra cseréljük le a régit. Ezt fogja követni a külső homlokzat restaurációja, amely a kissé megkopott megjelenést az épületet megillető szépségébe állítja vissza.

Nagykőrös Város Önkormányzata az épített örökség helyi védelmére adható támogatásból több százezer forinttal segítette a Biczó Patika megújulását. Milyennek látja az együttműködést, a kapcsolatot a város vezetőivel?

Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Czira Szabolcs polgármester úrnak, Nagykőrös Város Önkormányzatának és a képviselő-testületnek a külső homlokzat felújításában nyújtott támogatásukat. Városunk szépítése minden nagykőrösi ember érdeke. A védett polgári házak, épületek teszik egyedivé Nagykőrös városképét és hangulatát. Hálásak vagyunk, hogy ebben a törekvésben támogató segítséget kaphattunk.

A sok jó és pozitív dolog mellett itt vagyunk a koronavírus járvány második hullámában. Maszkokból, fertőtlenítőből milyen készlettel várják a lakosságot?

Készleteink folyamatos ellátása biztosított. Bőségesen állnak rendelkezésre szájmaszkok (felnőtteknek, gyermekeknek), kézfertőtlenítő oldatok és gélek, felületfertőtlenítő-szerek, valamint vírusellenes készítmények és immunerősítő termékek.

Hogyan alakul a gyógyszertár karácsonyi és újév környéki nyitvatartása?

December 24-én 8:00-12:00 között, december 25-26-án zárva, valamint december 27-én 8:00-11:00 tart nyitva az Oroszlán Gyógyszertár. A karácsonyi ünnepek alatt ügyeletet, illetve készenlétet tart a Szent György Gyógyszertár. Szilveszterkor az Oroszlán Gyógyszertár 8:00-12:00 között tart nyitva. Ügyeletet, illetve készenlétet tart a Kőrisfa Gyógyszertár. Újévkor zárva vagyunk, január 2-től a megszokott időben várjuk kedves betegeinket, vásárlóinkat. Az ünnepek közeledtével fontos, hogy felelősen gondolkodjunk otthoni gyógyszereinkről.

Legyen otthon egy feltöltött házi patika! Szívesen segítünk összeállítani egyénre/családra szabottan saját házi patikájukat!

Végezetül, de nem utolsó sorban egy kiváló csapat áll a vezető mögött, akinek köszönetet mondhatunk az elmúlt 25 évért. Arra kérem, hogy az Oroszlán és a Szent György Patikák dolgozóinak névsorát tárja a kedves olvasók elé!

Az Oroszlán Gyógyszertár csapata: Podhorszkiné dr. Tóth Boglárka szakgyógyszerész; dr. Fülöp-Kássa Réka szakgyógyszerész; dr. Danka Henriett gyógyszerész; dr. Czakó Zsuzsanna gyógyszerész; Várnai Ildikó, Bencsik Lászlóné Éva, Józanné Molnár Mária szakasszisztensek; Kiszel Judit asszisztens; Barna Istvánné Ágnes és Horváth Lászlóné Nelli higiéniai munkatársak.

Szent György Gyógyszertár csapata: dr. Lőrincz Zsuzsa Eszter gyógyszertárvezető; Dr. Hegedűs Ágnes PhD, szakgyógyszerész; Szabó Ágnes, Fekete Erika szakasszisztensek; Pintér Kálmánné Zsuzsa higiéniai munkatárs.

Szeretnék köszönetet mondani Juhász Andrásné Eszternek, aki az 1995-ös patikai nyitástól 2020. februári nyugdíjba vonulásáig először az Oroszlán Gyógyszertár, majd 2018-tól a Szent György Gyógyszertár lelkiismeretes munkatársa volt.

Az interjút készítette: Horváth Tibor