Nagykőrösi programkereső
Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SZERVEZETFEJLESZTÉS NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL
Nagykőrös Város ivóvíz-javító beruházása
www.csatorna.nagykoros.hu
www.vkfejlesztes.nagykoros.hu
www.csapadekviz.nagykoros.hu
www.csapadekviz.nagykoros.hu

GAZDASÁG


Nagykőrös a Dél-Pest Megyei Kistérség patinás nagy történelmi múlttal rendelkező, 633 éves városa. Neve a kőrisfától származik, mely jellegzetes fája a helységnek. Először 1244-ben IV. Béla király említi oklevélben Kőröst. A múltban számos, többirányú hátrány érte, mely megnehezítette fejlődését. Pl. az 1950-es években bekövetkezett közigazgatási átszervezés. Az intézkedés komoly érvágásnak bizonyult a város vérkeringésében, mégsem tudta a város fejlődését megakadályozni. 1990-ig a város a régi hagyományoknak megfelelően az agráriumra koncentrált, ez jelentette a lakók fő megélhetési forrását. A rendszerváltás időpontjától a város gazdasági struktúrájában lassú változás következett be.

Jelentős körülményként értékelendő, hogy külföldi multinacionális cégek települtek a városba, s ezzel megindult a város lassú átrendeződése az ipar javára. Talán ami az itt élők számára még ennél is fontosabb, hogy e cégek által támasztott nemzetközi színvonalas termelési elvárásoknak folyamatosan meg tud felelni. A helyi szellemi erőforrás rendelkezésre áll a magas szintű oktatáshoz, a modern infrastruktúra kiépítéséhez, s az új munkahelyek által támasztott komoly technikai-szellemi követelményekhez. A város a rendszerváltáskor meglévő hátrányait megfelelő módon kezelve saját maga számára - a jövőt illetően - tőkét kovácsolva gazdasági egyensúlyát elsősorban az iparra helyezve, egy középkategóriájú város életfeltételének a megteremtésén fáradozik. A közösség célja megőrizni mindazt, ami a kisvárosi "jellegnek" megfelel, mindazt, ami egy közepes nagyságrendű várostól elvárható, egy olyan kisvárosi "imázs" modell folytonosságának a biztosítása, amely közösségi létkör minden lakos számára kellemes közérzetet teremt.

A város agrárjellegét a XX. század közepéig megőrizte. Kritikus időszak az 1959-1960-as évekre esik, amikor hatalmi erővel hajtották végre a nagyüzemi termelőszövetkezetek megszervezését, a paraszti gazdaságokat felszámolták. A mezőgazdasági népesség fokozatosan kiöregedett és elvándorolt az agráriumból. E folyamat különösen a hatvanas évek végére erősödött fel, amikor a "gazdasági mechanizmus" idején a gyáripar gyarapította az ipari népesség lélekszámát.

Az 1990-es években a rendszerváltást követően a foglalkoztatási szerkezet alapvető átalakuláson ment keresztül. Egyaránt csökkent a mezőgazdasági és ipari népesség, míg az egyéb kategóriák száma növekedett. Az ipari népesség fogyását a város legnagyobb ipari üzemének, a konzervgyárnak a leépülése eredményezte. Sajnos a munkanélküliség közismert fogalommá vált. Ennek aránya 10,9% volt az 1999-es esztendőben. Az 1990-es rendszerváltás e termelőszövetkezetek létét is alapjaiban megrengette. A föld kárpótlások révén a termelőszövetkezeti földek nagymértékben csökkentek, s a szövetkezeteknek gazdaságuk átstrukturálásával kellett gondoskodni.

Küldés E-mailbenelküldöm kinyomtatomNyomtatás

  • Gazdaság


Dél-Pest megye online www.delpestmegyeonline.hu

kifejezésre:
szavakra:

 

Pályázatok

Arany János Diákszövetség
Arany János
Diákszövetség
Pusztaitölgyesek
KÖVA ZRT
Nagykőrös a megújuló város
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Bringázz a munkába
Gondolatébresztő, lélekemelő estek II. (Jakupcsek Gabriella) 2015. május 21.
Gondolatébresztő, lélekemelő estek II. (Jakupcsek Gabriella) 2015. május 21.
Református Iskolák Atlétikai Verseny 2015. május 18.
Református Iskolák Atlétikai Verseny 2015. május 18.
Országos tanulmányi verseny a Kossuth iskolában - 2015. május15.
Országos tanulmányi verseny a Kossuth iskolában - 2015. május15.
"Csapd le csacsi" - játékkártya kiállítás 2015. május 13.
"Csapd le csacsi" - játékkártya kiállítás 2015. május 13.
Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2015. április 25.
Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2015. április 25.

A lap 0.34 másodperc alatt készült el.
A látogatók száma 2007.05.11-től:  |  Összesen:4476911  |  Ma:1345  |  Jelenleg:1  |  statisztika
  webmester Minden jog fenntartva! design by © Ceglédinfo  
 A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS Bezár
A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS