PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

"A Kormány támogatásának köszönhetően két és félszeresére nőtt a termelői piacok száma" címmel tartott országos sajtótájékoztatót Nagykőrösön, az új Kálvin téri piaccsarnokban Nagy István agrárminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2020. január 25-én, szombaton.

 

Először dr. Czira Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket, a vendégeket és az érdeklődő nagykőrösi eladókat, vásárlókat, majd Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mondta el gondolatait. Nagy István agrárminiszter a termelői piacok fontosságáról és közösségépítő erejéről is beszélt, elmondta, hogy "már közel 300 termelői piac működik az országban. Ez két és félszerese a 2012-es szintnek."

 

 

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett – mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

 

Nagy István elmondta, hogy a kormány még 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. Erre azért volt szükség, hogy a vidék saját erőforrásaira támaszkodva erősítse önállóságát, növekedjen a munkaerő- és népességmegtartó ereje – fejtette ki.

 

 

Hozzátette: a vidékfejlesztési programban 279 pályázónak több mint hatmilliárd forint forrást biztosított a kormányzat helyi termelői piacok kialakítására. A helyben történő értékesítés hozzájárul a termelői jövedelmezőség növeléséhez és a közösségek megerősítéséhez – hangsúlyozta a miniszter.

 

Az agrárminiszter szólt arról, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok – a kereskedői piacokhoz képest – könnyített feltételek mellett üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket.

 

Nagy István kitért arra, hogy Nagykőrös a termelői piacok fejlesztését érintő pályázatból ötvenmillió forint támogatásban részesült, emellett hatszázmillió forint kormányzati támogatást kapott a piaccsarnok újjáépítésére, a terület környezetrendezésére és a hozzá kapcsolódó útépítésekre.

 

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a termelői piacokat azért hívták életre 2012-ben, mert szeretett volna a kormány lehetőséget biztosítani a helyi kistermelőknek, hogy a saját termékeiket tudják árusítani. Hozzátette: mivel legfeljebb negyven kilométeres távolságból érkezhetnek csak az áruk a termelői piacokra, kisebb a szállításból fakadó környezeti terhelés is.

MTI, képek: Dr. Nagy István agrárminiszter honlapja

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz