PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

Nagykőrös városa idén immár 14. alkalommal ad otthont a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenynek, melynek apropójából országos sajtótájékoztatóra került sor január 14-én, kedden a múzeum konferenciatermében. A verseny fontosságáról és az elmúlt évek tapasztalatairól is beszélt L. Simon László országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.

 

A sajtótájékoztatót követően exkluzív interjút adott lapunknak L. Simon László, melyet az alábbiakban olvashatnak.

 

ÖH: Múzeumátadó, könyvbemutató, most balladamondó verseny. Milyen érzésekkel jön ezekre a nagykőrösi rendezvényekre és úgy Nagykőrösre

L. Simon László: Már szinte úgy érzem, hogy ha ritkán is, de a nagykőrösi kulturális életnek a részese vagyok. Nagyon sok év óta, kisgyermekkorom óta járok rendszeresen Nagykőrösre a családi kötődések miatt és hála a Jóistennek, ez a kapcsolat, ez a kötődés megmaradt és aktív most is. A nagykőrösi városvezetésnek azt az elkötelezettségét és törekvését, hogy a magyar és a helyi kultúra ügyét ápolja, gondozza, azt nagyon sokra értékelem és örülök annak, hogy az elmúlt években gyakran lehettem színvonalas programoknak a részese. Az külön öröm számomra, hogy polgármester úr annak idején felkért Papp Elek kiváló fotóművész Nagykőrösről szóló albumának a megszerkesztésére. Az pedig, hogy immár sokadszorra jöhetek a balladamondó versenyre zsűrizni, ezzel igazán komoly esztétikai élményhez is jutok a feladat tisztességes elvégzésén túl, ezért meg nagyon hálás vagyok.

 

ÖH: Milyen az Ön személyes üzenete azoknak a gyermekeknek, diákoknak, akik jelentkeznek a balladamondó versenyre

L. Simon László: Én abban bízom, hogy a Kárpát-medence magyarságának a lehető legszélesebb köreit éri el ez a versenyfölhívás, több, mint 1000 iskolába ment el a pályázati kiírás és bízom abban, hogy a magyar irodalom szeretete, a magyar költészethez való vonzódás az, ami ide vezeti a fiatalokat. Ez verejtékes munka, kifogástalanul, hibátlanul megtanulni és előadni két nehéz balladát is az Arany János balladamondó versenyen, tehát ez az életükben hosszútávra meghatározó élményt fog jelenteni, s adott esetben a pályájukon való előrelépést is szolgálhatja, gondoljunk csak arra, hogy itt kiváló színészek és írók indultak el úgy, hogy inspirációt, lelki-szellemi töltetet, muníciót kaptak, amikor gyermekként évekkel-évtizedekkel ezelőtt itt versenyeztek Nagykőrösön.

 

ÖH: 2017-ben az Arany-bicentenárium alkalmából került megrendezésre a balladamondó verseny, most pedig a Nemzeti Összetartozás Évét írjuk. Van-e valami többlet ebben az évben a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyben, mint bármelyik más esztendőben?

L. Simon László: Nagyon fontos ez a kérdés, s én azt gondolom, hogy 2020-ban, amikor a Trianon Békediktátumnak, a trianoni traumának a 100. évfordulójára emlékezünk, és mindezt úgy tesszük meg, hogy nem kesergünk, nem sírunk, hanem örülünk a nemzet megmaradása, az ország megmaradása és a nemzet egysége miatt, akkor az különösen szimbolikus értékű tud lenni, hogy ha minél több határon túli magyar fiatal nevez be erre a versenyre és jut el Nagykőrösre, hiszen a Nemzeti Összetartozás évében a kesergés helyett büszkén tekintünk előre és mondjuk azt, hogy nem csak az anyaországban tudtunk megmaradni, de meg tudtunk maradni Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Délvidéken is. Megmaradt a magyar nyelvű oktatás, megmaradt a magyar nyelvű irodalom, sőt, szinte ahogy Illyés Gyula írta az „ötágú síp” hasonlatával, önálló irányok, önálló törekvések és önálló irodalmi műhelyek alakultak ki az utódállamok területén is, így nyilvánvalóan az, ami az elmúlt 100 évben például az erdélyi irodalomban a transzilvanizmus jegyében történt, az visszahat az erdélyi irodalom oktatásra is, tehát ez egy nagyszerű dolog és ha Arany Jánosra gondolunk, aki Nagyszalontán született – az nem Erdély hanem a Partium, de az is egy elcsatolt terület – és rá emlékezve ebben a bizonyos szempontból szomorú évben, nem árt arról sem elfeledkeznünk, hogy hány olyan kiváló nagysága van a magyar irodalomnak Aranytól Adyig, akik egyébként az anyaország határain kívül születtek, éltek, dolgoztak részben Trianon előtt, részben Trianon után.

 

Az interjút készítette: Horváth Tibor

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz