PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

 

Nagykőrös Város Önkormányzata a Pest Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalával kötött megállapodás alapján startmunka mintaprogramban homoktövis ültetvényt létesített 550 db cserje elültetésével. Megjegyzendő, hogy a kiválasztott fajta a homoktövis fajtasorból az egyik legjobb beltartalmi értékkel bír. Az ültetvény kezelését 2018 év eleje óta a KÖVA-KOM Np. Zrt. látja el.

 

 

Első alkalommal 2018 évben szüreteltünk. Többekben félreértésre adott okot, hogy miért csak az állomány fele került betakarításra? Ehhez tudni kell, hogy a homoktövis un. vesszőn termő növény, tehát a két éves, vagy öregebb ágakon jelennek meg a bogyók, melyekből a megfelelő kezelés után velő készül.

 

 

Fontos, hogy a növényt a mi éghajlatunkon egyenlőre károsítók nem támadják meg. Igénytelen növény, így csak a legalapvetőbb gondozást igényli, teljesen vegyszermentesen termeszthető, és természetesen így is termesztjük.

 

 

2018-ban több, mint 300 l velő készült a szüretelt termésből, ezévben valamivel kevesebb. Az így elkészített terméket fél literes kiszerelésben hozzuk forgalomba, viszont eladón keresztül: Termékünk megvásárolható a piacon található KATApult Életmódsziget üzletben.

 

 

És hogy mire is jó a homoktövis?

A homoktövis, mint természetes immunerősítő értékes fitotápanyagokat tartalmaz, a benne lévő rendkívül magas vitamin és hatóanyag tartalom miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, azonban legfontosabb szerepe a megelőzésben kell, hogy érvényesüljön egészségünk, vitalitásunk megőrzése érdekében!

 

A homoktövis támogató hatásterületei: emésztőszervrendszer- anyagcsere folyamatok, légzőszervrendszer, mozgásszervrendszer- ízületek, immunrendszer-fertőzés, gyulladás, szív és érrendszer, bőr, szem, nőgyógyászat, urológia, onkológia.

 

A homoktövis jótékony hatásaival számos szakmai anyag foglalkozik, akit részletesebben érdekel a téma, javaslom ezek áttanulmányozását.

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz