PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

Interjú dr. Czira Szabolcs polgármesterrel 

 

ÖH: Nagykőrös sorban nyerte el az elmúlt években a magas szakmai elismeréseket. Tavaly pedig Nagykőrös megnyerte a Virágos Magyarország országos versenyt. Milyen út vezetett idáig?

- Nagykőrös a kezdetek kezdete óta folyamatosan részt vesz a Virágos Magyarország országos környezetszépítő versenyben. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szakemberek is véleményt mondjanak az általunk elvégzett munkáról, városépítésről. A Magyar Urbanisztikai Társaságtól korábban Hild János-díjat kaptunk Nagykőrös szisztematikus fejlesztéséért, azon kívül a Virágos Magyarország versenyben többször különdíjakat kaptunk, Arany Rózsa díjat, Turisztikai Különdíjat, Belügyminisztériumi Elismerő Oklevelet és a Legszebb Főutca díjat. Idén pedig Nagykőrös győzött, az I. helyet elérve a fődíjat vehettük át, külön öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy a 25. alkalomból megtartott jubileumi gála helyszínéül Nagykőröst választotta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

ÖH: Ehhez a hatalmas sikerhez kellettek azok a városfejlesztő intézkedések, melyeket meghozott a városvezetés. Mely eredményeket emelné ki ezek közül?

- Az elmúlt mintegy másfél évtized során több olyan jelentős beruházás is megvalósult a városban, mely szakemberek irányításával, a lakosság támogatásával jöhetett létre. Nagykőrös folyamatosan igyekszik leküzdeni infrastrukturális elmaradottságát, elkészült a szennyvíz-csatorna hálózat és pár év alatt leaszfaltoztunk 70 olyan utcát, ami előtte rossz állapotú földút volt. Az útépítésnek köszönhetően a környezet, a zöldfelület is megújul, a lakosok szívesen tesznek azért, hogy környezetük szebb legyen. A zöldfelületeket tájépítő mérnökök bevonásával folyamatosan fejlesztjük, modernizáljuk, kiemelten azokat a tereket, ahol zöldfelület, illetve sok virág található.

Már korábban felújítottuk a Csónakázó-tó környezetét, kellemes pihenőövezetté téve a családok számára. Azonban nem álltunk meg, ahogy ígértük, folytattuk, teljesen megújult „Nagykőrös tüdeje”, a Cifrakert, mely a fiatalok és idősek számára egyaránt kedvelt hellyé vált. 2011-ben a Széchenyi-Szabadság-Deák térfüzért teljesen átépítettük és funkcióbővítéssel tettük méltóvá városunkhoz. Ezt a nagyszabású projektet is folytattuk, tavaly saját erőből felújítottuk a Hősök terét, ahová idén került elhelyezésre az „Arany Jánost és családját ábrázoló szoborkompozíció”. 2018-ban került átadásra a teljesen megújult modern, 21. századi nagykőrösi Múzeum, mely beruházást Magyarország Kormánya 900 millió forinttal támogatott. A külső-belső rekonstrukció mellett a Múzeumkert is megújulhatott, hangulatos sétányokkal javult a gyalogos közlekedés. Emellett megújult a vasútállomás előtti tér, rengeteg virágot ültetünk ide is minden évben, illetve több szökőkutat, csobogót is kialakítottunk a városban. Kiemelném még a pusztai tölgyesek fái között létrehozott erdei iskolát, a Pálfája Oktatóközpontot, mely nem csak a nagykőrösieknek, de a városunkba látogatóknak, táborozóknak is kedvelt helye. A fejlesztések között említhetném még az Október 23-a tér úthálózatának fejlesztését, a Tímárház felújítását, melybe azóta visszaköltözött az élet.

A városfejlesztés részeként munkahelyteremtő beruházást sikerült városunka hozni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a világ egyik vezető Japán vállalata, a SIIX Corp. Nagykőrösön hozott létre több száz új munkahelyet és a tervek szerint tovább fogja bővíteni kapacitását.

ÖH: Nagykőrös a Virágos Magyarország verseny fődíja mellett, elnyerte, hogy Magyarországot képviselheti idén a virágos nemzetközi versenyen. Ez a közös összefogás sikere?

- Egyértelműen igen, minden városát szerető, nagykőrösi lokálpatrióta polgár közös eredménye az, hogy ez a megtiszteltetés idén Nagykőröst érte. Nagyon örülünk, hogy ezt az első helyet sikerült megnyernünk a versenyen, hiszen ezzel rámutatunk, hogy az Alföldön lévő kistelepülések is milyen széppé tudnak válni nagyobb munkával, mint a turisztikai szempontból már korábban maguknak előnyt szerző települések és Nagykőrös fogja képviselni Magyarországot a The Entente Florale Europe nemzetközi versenyben és ráirányítjuk a turisták figyelmét a Duna–Tisza közére. Azért is fontos, hiszen most is szakmai zsűri, ráadásul más országokból városunkba érkező zsűritagok fogják értékelni településünket. Sőt, azt is elárulom az Önkormányzati Hírek újság olvasóinak, hogy az első szakmai egyeztetésre már a héten sor fog kerülni városunkban, egy szakmai delegációt fogadunk és egyeztetjük többek között a ránk váró feladatok mellett a korábbi évek tapasztalatait is.

ÖH: Érezhetően a történelmi városépítés időszakát éljük. És folytatják. Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?

- Folytatjuk a megkezdett munkát, a városfejlesztést, a városépítést. Jelenleg is folyamatban van a piac és környezetének rendezése, valamint egy piaccsarnok építése, melynek célja, hogy télen, esőben, hidegben is kényelmesen tudjanak vásárolni a nagykőrösi polgárok és kulturált, rendezett körülményeket sikerüljön teremtenünk. Örömmel mondhatom, hogy két pályázatunk is sikert ért el, így idén megújulhat a városközponttól a piacig vezető járdaszakasz a 441-es út mindkét oldalán, valamint a Bárány utcai lakótelep úthálózatát is teljesen fel tudjuk újítani, több száz nagykőrösi család közlekedési feltételeit javítva ezáltal. Folytatódik az önerős járdaépítési program, minden évben sok pályázat, igény szokott beérkezni és igyekszünk minden segítséget megadni. Szeretik és várják az emberek a lakossági fásítási akciót is, melyben a klímát jól tűrő, a kertészmérnökök által javasolt fákat adunk a polgároknak, láthatóan egyre nagyobb igény mutatkozik ez iránt is. Ahogy az újévi beszédemben is fogalmaztam:

Mi, értékteremtő nagykőrösiek hiszünk a városunkban, hiszünk a Jóistenben, a tőle kapott erőnkben, melyet jó célokra használunk és folytatjuk!

Az interjút készítette: Horváth Tibor

Fotó: -szi-

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz