PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar két felvonásos koncertje felejthetetlen pillanatokat szerzett a zeneszerető nagykőrösi közönségnek 2019. január 2-án, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színháztermében.

Hallhattunk válogatást Johann Strauss, Franz von Suppé és Johannes Brahms legnépszerűbb műveiből. Ki ne ismerné ifj. Johann Strausst, a keringőkirályt, a Kék Duna keringő vagy A denevér című operett szerzőjét? Édesapja népszerűségét is meghaladva vált a leghíresebb keringőszerzővé és Bécs ünnepelt zenészévé. Művei hűen tükrözik életfilozófiáját: „…vidáman vándorolni az életen át.”

Johannes Brahms német zeneszerző, a romantika korában élt, de tudatosan a bécsi klasszicista zenei formákhoz nyúlt vissza. A Magyar Táncok hozzásegítették a zeneszerzőt a hírnévhez. Ezek a darabok nem népzenék, hanem népies művek. Brahmsnak következő volt a célja: a magyar zenét a német klasszikus zenéhez akarta hozzáalkalmazni, anélkül, hogy a tartalmat megváltoztatná.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar egyik legnépszerűbb programja a CINEMAGIC. A
közönség már több változatát is élvezhette a filmzenékből összeállított produkciónak, ugyanis
évek óta szerepel az együttes repertoárján. A közönség hallhatta kedvenc filmzenéit, többek között a My Fair Lady, a Rózsaszín párduc, a James Bond filmek, a Cinema Paradiso, végül a Star Wars betétdalai is felcsendültek, mely filmekből kivetítőn részletek is láthatóak voltak.

A koncerten Izaki Masahiro karmester vezényelt, részére 2015-ben kiemelkedő művészeti tevékenységéért, a komolyzene népszerűsítéséért Szolnok város a Kaposvári Gyula-díjat adományozta. Szintén 2015-ben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a magyar komolyzenei életben meghatározó, kiemelkedő művészi pályája, valamint a japán-magyar művészeti kapcsolatok kiépítésében és ápolásában vállalt szerepe elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta számára.

A megjelenteket dr. Czira Szabolcs polgármester köszöntötte újévi gondolataival. A teljes beszédről videofelvétel is készült, melyet az Önkormányzati Hírek Nagykőrös facebook oldalán is megtekinthetnek IDE kattintva.

A városvezető egy pohár pezsgővel vendégelte meg a résztvevőket a szünetben.

 

Tekintsék meg képgalériánkat az Önkormányzati Hírek Nagykőrös facebook oldalán IDE kattintva!

Forrás: http://www.szolnokiszimfonikusok.hu/koncert/69/

Beretvás Judit

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz