PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

A mai napon mindenki örömére gondos kezek visszahozták a Hősök terére az Arany- padot, mely ismét a közterület egyik ékessége lesz. A padot szépen felújították, és felállították eredeti helyén. A történelmi pillanatban osztozott a helyszínen a város polgármestere, Dr. Czira Szabolcs is, aki naponta több alkalommal is kilátogat az immár szemet gyönyörködtető Hősök terére, melyet a város önerőből újít fel. 

 

 

 

 

Régen ilyen is volt:

 

 

 

Kép forrása IDE kattintva

Az Arany emlékpad pontosan annak a szobának a helyen áll, ahol 1851-ben egy ködös őszi estén Mentovich Ferenc baráti házában megszállt Arany János.
Aranyt a kőrösi református egyháztanács hívta gimnáziumi professzornak. Mentovich Ferenc első felkérő levelére Arany még nemet mondott, de a kedvező feltételek hatására mégis elhatározta, hogy családjával a kisvárosba költözik. Első itteni látogatásakor Arany Mentovichnál, későbbi tanártársánál szállt meg.A fenti felvétel 2006 augusztusában készült. Forrás: Törös László: A nagykőrösi Arany emlékek katalógusa. = A nagykőrösi művelődés hármas kis tüköre. Nagykőrös, 1935

 

Később, 2012-ben felújították ugyan, de azóta ismét repedések keletkeztek rajta, ráfért az újbóli rekonstrukció.

 

 

 

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz