PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

Csattanós választ adott Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csemői Volner Jánosnak (Jobbik), aki a nagykőrösi csatornaüggyel összefüggésben intézett azonnali kérdést hozzá 2017. április 18-án, kedden.

Volner János többek között azt kérdezte az Országgyűlésben: Mikor kapják vissza a nagykőrösiek azt a csatornapénzt, amit a saját Fideszes polgármesterük az engedélyük nélkül költött el? Mikor jár vissza az embereknek ez a szerintem jogtalanul elvett összeg?

 

 

Lázár János miniszter válaszában elmondta: „Köszönöm a kérdését, hiszen több ügy tisztázására lehetőséget biztosít és több dolog elmondására alkalmat ad nekem. Először is kezdjem azzal, hogy személyesen elmentem Nagykőrösre annak érdekében, hogy a helyzet ügyében tisztázó megbeszélést folytassak a polgármesterrel. S az ügy kapcsán fény derült arra, hogy Magyarországon számos település küzd hasonló problémával. Kaptak egy alaptámogatást a Magyar Kormánytól, az adófizetőktől és az Európai Uniótól, hogy szennyvízberuházást hajtsanak végre, erről döntött is a település önkormányzata és utána kaptak még egy többlet támogatást, már a Magyar Kormány döntésének köszönhetően és a helyi polgármester lobbija eredményeképpen, amely azt a sikert hozta, hogy a település projektje, a csatornázási beruházás később többlettámogatásban részesülhetett. Ilyen önkormányzat körülbelül kéttucat van Magyarországon, ahol a képviselő-testület a törvényesség jegyében, a Víziközmű Társulat közgyűlésének döntése alapján ezt a pénzt a település fejlesztésére, a korábban földúrt utcák leaszfaltozására fordította. Tehát arról van szó, hogy a többletpénzt, azt nem szétosztották az ingatlantulajdonosok között, hanem az utcákat aszfaltozták újra. Tehát a pénzt törvényesen használták föl, nem lopták el, nem másra fordították, hanem a település és a közösség javára fordították. Az egy vita tárgya az Európai Unió és a Magyar Kormány között, hogy az út aszfaltozására költött pénz az lehet-e a beruházás része, avagy sem. Itt szeretném először is elmondani, hogy minden önkormányzat hasonló típusú ügyét szeretnénk rendezni. Szeretném aláhúzni, hogy semmiféle törvénysértés nem történt. Már tavaly év közepén hozott egy jogszabályt a belügyminisztérium a helyzet rendezése érdekében. Ez a beruházás 4 évvel korábban történt. És azt is szeretném elmondani, hogy a nagykőrösi polgárok fölhatalmazásával történt a beruházás, hiszen a Víziközmű Társulat közgyűlése megszavazta, valamint Nagykőrös képviselő-testülete is megszavazta. Több büntetőföljelentés tisztázta a polgármester és a képviselő-testület felelősségét. Köszönöm a fölszólalását, mert ez alkalmat ad arra is, hogy Czira Szabolcs polgármester úrnak gratuláljak, aki Nagykőrös - hosszú idők óta - legjobb polgármestere és Önt is csak arra kérhetem, hogy támogassa településépítő és városépítő tevékenységében. Köszönöm, hogy lehetőséget adott Nagykőrös és Czira polgármester úr megdicsérésére.”

 

 

Volner János viszontválaszára reagálva, amiben lényegében megismételte az először feltett kérdést, Lázár János miniszter elmondta: „Czira Szabolcs polgármester úr, amikor tájékoztatott a helyzetről, összehozott a helyi képviselő-testület többségével is, s a polgármester úrnak és a képviselő-testület többségének is azt a tanácsot tudtam adni, hogy érdemes ezeket a forrásokat a lakossági közműberuházás ellenére is az ingatlantulajdonosoknak megfizetni. Tehát az a helyzet, hogy az 558 millió forintot Nagykőrös önkormányzata vissza fogja fizeti, vagy meg fogja fizetni az érintett ingatlantulajdonosoknak. Még akkor is, teszem hozzá, hogy ha jól értem, ennek a dolognak az lesz a vége, hogy más magyarországi önkormányzatokkal és településekkel ellentétben a nagykőrösi polgárok kaptak először a beruházás megvalósításához 85% támogatást és ezen kívül még 558 millió forint aszfaltozást is kapnak. Ehhez képest az én városomban 1998-ban minden háztartásnak EU-s és állami támogatás nélkül 50 ezer akkori forintot kellett befizetni, hogy szennyvízbekötésük legyen. Ez a különbség a nagykőrösiek szerencséje és a hódmezővásárhelyiek befizetése között.” – zárta viszontválaszát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csemői Volner János, Nagykőröst érintő azonnali kérdésére.

 

Lejegyezte: Horváth Tibor

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz