PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

A mai napon mindenki örömére gondos kezek visszahozták a Hősök terére az Arany- padot, mely ismét a közterület egyik ékessége lesz. A padot szépen felújították, és felállították eredeti helyén. A történelmi pillanatban osztozott a helyszínen a város polgármestere, Dr. Czira Szabolcs is, aki naponta több alkalommal is kilátogat az immár szemet gyönyörködtető Hősök terére, melyet a város önerőből újít fel. 

 

 

 

 

Régen ilyen is volt:

 

 

 

Kép forrása IDE kattintva

Az Arany emlékpad pontosan annak a szobának a helyen áll, ahol 1851-ben egy ködös őszi estén Mentovich Ferenc baráti házában megszállt Arany János.
Aranyt a kőrösi református egyháztanács hívta gimnáziumi professzornak. Mentovich Ferenc első felkérő levelére Arany még nemet mondott, de a kedvező feltételek hatására mégis elhatározta, hogy családjával a kisvárosba költözik. Első itteni látogatásakor Arany Mentovichnál, későbbi tanártársánál szállt meg.A fenti felvétel 2006 augusztusában készült. Forrás: Törös László: A nagykőrösi Arany emlékek katalógusa. = A nagykőrösi művelődés hármas kis tüköre. Nagykőrös, 1935

 

Később, 2012-ben felújították ugyan, de azóta ismét repedések keletkeztek rajta, ráfért az újbóli rekonstrukció.

 

 

 

 

 

A Kőrösi Möggyfesztivál díszvendége volt India magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra és felesége, Madam Kavita Chhabra, akik a 3. Nemzetközi Jóganap és 2. Gangesz- Duna Indiai Kulturális Fesztivál alkalmából tettek látogatást a városban, felkeresve Dr. Czira Szabolcs polgármestert hivatalában. A díszvendégnek nagyon tetszett a városka, a maga köztereivel, szépséges épületeivel és szobraival. Örömmel sétált feleségével a településen, megkóstolta a helyi kézműves termékeket is.

 

 

 

Őexcellenciáját borlovaggá avatták ezen a napon, és a polgármester, Dr. Czira Szabolcs is vendégül látta őt, Dr. Körtvélyesi Attila alpogármesterrel közösen a Polgármesteri Hivatalban. Rahul Chhabra kedves szavakat írt Nagykőrös vendégkönyvébe, és a helyi gazdasági életről is beszélgettek. A kötetlen eszmecsere után közösen tekintették meg a fellépő indiai táncosok remek, magas színvonalú produkcióját, mely nagy közönségsikert aratott. Részletek a nagykövet látogatásáról még az Önkormányzati Hírek lapszámaiban.

 Képgaléria IDE kattintva

Lőrinczy Veronika

 

18. 388. 351 Ft kiegészítõ támogatást nyert el Nagykõrös Város Önkormányzata a „Cifrakert és Svájci ház funkcióbõvítõ rehabilitációja” címû projekt vonatkozásában. A teljes igényelt támogatást sikerült elnyernie Nagykõrösnek, így megvalósulhat a térfigyelõ kamerarendszer kiépítése, a játszótér és sportpálya megvilágítási rendszerének kiépítése, a Cifrakert funkcionális területeinek használatát segítõ eszközök beszerzése és a CIFI WIFI rendszer kiépítése is. A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) levélben értesítette dr. Czira Szabolcsot, Nagykõrös város polgármesterét a támogatási döntésrõl, arról tájékoztatva, hogy a Kulturális és természeti örökség megõrzése, megújítása program, „Városi épített örökség megõrzése” címû és a „Vidéki kulturális és természeti örökség megõrzése” címû pályázati konstrukciók keretében meghirdetett, már jóváhagyott projektek részére kiegészítõ tevékenység vállalására vonatkozó felhívásra benyújtott pályázatunk elbírálása megtörtént és azt támogatásra érdemesnek találták.

 

 

A megítélt támogatási összeg: 18.388.351 Ft.

 

Dr. Czira Szabolcs polgármester a 2017. március 30-ai Képviselõ-testületi ülésen terjesztett elõ sürgõsségi indítványt a most újabb támogatásban részesített pályázattal kapcsolatban, mely határidõre megküldésre került az elbíráló NFFKÜ részére. Ezzel az újabb pályázati sikerrel még szebb, jobb lehet a Cifrakert, melynek ünnepélyes átadására 2017. április 22-én, a Szent György-napi Forgatag és Virágvásár keretében kerül sor. Ezzel a hatalmas projekttel ismét bizonyosságot nyert, hogy nem csak a városközpont fejlõdik, épül-szépül, de a külsõbb területek is, így például a Pálfájai út, vagy most a Cifrakert. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja a számára hasznos elfoglaltságot a megújult Cifrakertben, legyen az egy kellemes séta, vagy a játszótér meglátogatása a gyermekekkel. Önöknek épült! További részletek és érdekességek a „Cifrakert és Svájci ház funkcióbõvítõ rehabilitációja” facebook oldalon talál!

 

 

Horváth Tibor 

 

CIFRAKERT hivatalos honlapja IDE kattintva

 

 

 

Több mint egymilliárd forint támogatást kap az Arany János-emlékév alkalmából Nagykőrös, az összegből teljesen megújul a költő nevét viselő muzeális gyűjtemény - jelentette be szerdán a város polgármestere a nagykőrösi Arany János Emlékév Bizottság sajtótájékoztatóval egybekötött ülésén. 

    Czira Szabolcs jelentős várostörténeti eseménynek nevezte, hogy az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesül a Nagykőrös - Arany János városa nevű fejlesztési programjuk. 
    Nagykőrös élen jár Arany emlékének ápolásában - mondta. A költő csaknem tíz éven át, 1851 és 1860 között tanított a helyi református gimnáziumban, mindig is nagy kultusza volt a városban, ezért is fordítanak kiemelt figyelmet az évforduló méltó megünneplésére - tette hozzá.
    László Ditta, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója elmondta: a muzeális gyűjtemény épületének felújítására mintegy 870 millió forint támogatást kaptak. Az egykori tiszti és honvédkaszárnyát még 1836 és 1837 között építették. Az épület 1928-ban lett múzeum, 1951-ben vette fel Arany János nevét. 2013-ban az intézmény ugyan muzeális gyűjteménnyé alakult, de reményeik szerint a korszerű és modern felújításnak köszönhetően egy 21. századi múzeummá válhat. 
    A fejlesztés során a pincétől a padlásig, kívül és belül is megújul a gyűjtemény, melyben két állandó és három időszaki kiállítóteret alakítanak ki. Az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kap majd. A tervek szerint az intézmény múzeumi kávézóval és vinotékával igazi városi találkozóhellyé válhat - fogalmazott az igazgató.
    Czira Szabolcs polgármester kiemelte: további terveik megvalósítására mintegy 126 millió forint támogatást kapott a város. Ezek között szerepel a múzeumkerti sétány felújítása, az Arany János nevét viselő iskolák találkozója, tudományos előadások és konferenciák megszervezése, kulturális programsorozatok és táborok megszervezése, megzenésített Arany-balladák kiadása, tanulmány- és turisztikai kötetek, illetve egy várostörténeti kalauz kiadása, továbbá egy Arany családot ábrázoló szoborcsoport felállítása is.
    Tervezik továbbá egy úgynevezett kiránduló-csomag kialakítását is. Az Arany János nagykőrösi éveihez köthető állomásokat összekötő Arany-utat végigjárva ugyanis a városba látogatók egyszerre ismerkedhetnek meg Nagykőrössel és Arany János életével. Miközben végigjárják a költő kedvenc helyeit, megkóstolják kedvenc ételeit, a tejfölös paprikás csirkét nokedlivel vagy a Marcza-fánkot és megnézik a kiállított relikviákat, a város értékeiről és hangulatáról is információkat szerezhetnek. 
    A polgármester kiemelte: az Arany János-emlékév Nagykőrösön az Arany 200 - Arany, a nagykőrösi pedagógus című kiállítás március 2-ai megnyitójával indul. Az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában egy éven át tartó tárlaton látható lesz a költőtől elválaszthatatlan meggyfaboltja, pipái, de a digitális technikának köszönhetően írhatnak levelet az érdeklődők Arany János kézírásával vagy meghallgathatják a költő műveit Latinovits Zoltán előadásában.
    A programok Minden fénylik, ami Arany címmel Miklosovits László életmű-kiállításával folytatódnak március 3-án az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményben. A grafikusművész gyakorlatilag az egész munkásságát Arany János műveinek illusztrálásának szentelte.
    A hétvége kiemelkedő eseménye lesz a tizenharmadik alkalommal meghirdetett Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny is, melyre mintegy 215 diák jelentkezett több mint ötven településről köztük Miskolcról, Pécsről, Szegedről, Sárospatakról, Szászrégenből, Zentáról és Beregszászról.

 

 

 

Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesül a Nagykőrös - Arany János városa nevű fejlesztési program. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón dr. Czira Szabolcs polgármester mellett Tényi András főépítész és László Ditta, az Arany János Kulturális Központ igazgatója is beszélt a várható nagy volumenű fejlesztésekről.

 

 

Képgaléria a Cifrakert rehabilitációjáról IDE kattintva

 

Szeretnék, ha a felújított Arany János Múzeum ismét visszakapná múzeumi rangját, és igazi városi találkozóhellyé válna. A sajtótájékoztatón egy csodálatos, Nagykőrös értékeit bemutató képes, térképes kiadványt is bemutattak. László Ditta igazgató elmondta, hogy a Magyar Televízió stábja a napokban forgatott Nagykőrösön. A terv az volt, hogy egy pár perces anyagot vesznek fel csupán, de lement a nap, mire a TV stáb hazament, mert nem tudtak betelni a város sokszínűségével. Úgy érezték, hogy ez az a város, ahová érdemes jönni és visszajönni. Az Arany - Év kapcsán Nagykőrös még inkább az országos sajtó figyelmének középpontjába kerül. A folyamatban lévő fejlesztések: Cifrakert és a Hősök tere megújítása, valamint a mostani múzeumrekonstrukció- mely 870 millió forintból valósulhat meg a kormányzati támogatásnak köszönhetően – még szebbé és vonzóbbá teszi a várost. Ebben az évben egy japán vállalatóriás, a SIIX Corporation több milliárdos fejlesztést hajt végre, legalább 300 új munkahelyet teremtve első körben. Nagykőrös tehát látványosan fejlődik.

Lőrinczy Veronika

 

2017. március 4-én szombaton 8 órától kezdődtek az elődöntők a XIII. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny keretében, több helyszínen. A döntőre, és az ünnepélyes eredményhirdetésre a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színháztermében került sor. Az országos verseny harmadik helyezettje: Lukács Lilla Réka, második helyezett Gera Zsuzsanna, (Nagykőrös város képviseletében), és az első helyezett Zsohár Veronika lett.

XIII. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny helyezettjei

Nagykőrös Város Polgármesterének különdíjában részesült:

Fehér Fanni-  Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium (Budapest) - Nyereménye:  Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet, oklevél, Bortolleti tollkészlet, emlékplakett.

 

 Képgaléria az eredményhirdetésről IDE kattintva

 

Országgyűlési képviselő különdíjban részesült:

Kanyó Kata

Debreceni Ady Endre Gimnázium (Debrecen)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet, oklevél, nagy értékű LIBRI könyvvásárlási utalvány, emlékplakett.

 

 

 

Magas színtű felkészülésért különdíjban részesült:

Tóth Emese

Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet, oklevél, NICON COOLPIX digitális fényképezőgép, az Arany János Társaság ajándékcsomagja, emlékplakett.

 

 

 

Szép Magyar Beszédért küldíjban részesült:

Oszvald Balázs

Padányi Katolikus Iskola (Veszprém)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet, oklevél, 6 Colos Alcor E – Book olvasó, az Arany János Református Gimnázium ajándékcsomagja, emlékplakett.

 

 

Ballada értő tolmácsolásáért különdíjban részesült:

Szaplonczay Mária

Debreceni Ady Endre Gimnázium (Debrecen)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet, oklevél, 7 colos Lenovo tablet, az Arany János Öregdiák Egyesület ajándékcsomagja, emlékplakett.

 

 

 

Bronz fokozatot ért el:

Lukács Lilla Réka

XIV. Kerületi Szent István Gimnázium (Budapest)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János kötet, oklevél, 50000 forint készpénz, az Arany János Balladás Kötet Zichy Mihály illusztrációival, emlékplakett.

 

 

 

Ezüst fokozatot ért el:

Gera Zsuzsanna

Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Nagykőrös)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János kötet, oklevél, 80000 Forint készpénz, az Arany János Balladás Kötet Zichy Mihály illusztrációival, emlékplakett.  

 

 

 

Arany fokozatot ért el:

Zsohár Veronika

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (Szombathely)

 

Nyereménye:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János kötet, oklevél, 100000 Ft készpénz, az Arany János Balladás Kötet Zichy Mihály illusztrációival, emlékplakett. 

 

 

 

 

 

 

Döntőbe kerültek:

 

Juhász Kitti

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium (Budapest)

Mihálykövi Sára

Debreceni Ady Endre Gimnázium (Debrecen)

Németh Bence Attila

Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Isk., Gimn. és Kollégium (Győr)

Puskás Balázs Ákos

Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)

Soltész Daniella

Varga Katalin Gimnázium (Szolnok)

Staudt Laura

Tatai Református Gimnázium (Tata)

Ők nem kaptak díjat, az ő nyereményük a következő volt:

Arany-év emléklogóval ellátott bőr mappa, Arany-év logóval ellátott toll, Nagykőrösi Szövő Kaláka által hímzett mobiltelefontok, Nagykőrös kiadvány, Arany János: A walesi bárdok képregény, Arany-év logózott szövettáska, Bordás József: Visegrád Hangjai CD-DVD hanghordozó, Arany János összes balladái kötet (amely az Osiris kiadó gondozásában jelent meg), Eredményes részvételért oklevél, Zsuffa Tünde: A híd közepén c. történelmi regénye.

 

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz