PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

Hasznos tanácsok és tippek az esküvőszervezéshez címmel jelent meg Juhász Nándor könyve. A szerző több éves rendezvényszervezői tapasztalattal rendelkezik és számos esküvőt vezetett már le, mint ceremóniamester. A 100 oldalas könyv az underground kiadó gondozásában jelent meg. A könyv kölcsönözhető a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Szabó Károly Városi Könyvtárban. A könyv létrejöttéről és a ceremóniamesterségről beszélgettünk Juhász Nándorral.  

- Kezdjük az elején, hogyan lett ceremóniamester?

- Jó pár évvel ezelőtt egy külföldön élő régi ismerősöm keresett fel, hogy elvállalnám-e a ceremóniamester szerepét az esküvőjén. Hosszú gondolkodás után igent mondtam, és elkezdtük közösen szervezni a nagy napot. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően egyre többen kerestek meg és egyre többen ajánlottak. Főállásom és a ceremóniamesterség között nagyon sok hasonlóságot találtam: mindkettő alapja a kommunikáció, a szervezés, a kreativitás, az emberek iránti tisztelet és szeretet. Úgy érzem, hogy gyorsan és könnyen tudtam azonosulni ezzel a szereppel. Igyekszem felépíteni egy úgynevezett brandet, melynek része a pár évvel ezelőtt létrehozott web lapom és a nemrég megjelent könyv is. Én úgy vallom, hogy dolgozni csak szeretetből lehet. Amíg ez így van, örömmel segítek az esküvőre készülő szerelmes pároknak.

- Mi a feladata egy ceremóniamesternek?

- A ceremóniamester feladata nagyban hasonlít a vőfélyéhez, de kommunikációja, viselkedése és megjelenése mindig az ifjú pár igényeihez alkalmazkodik. A ceremóniamester nemcsak az esküvő napján dolgozik, ő a felkéréstől kezdve folyamatosan tartja a kapcsolatot a szerelmes párral és az előkészületi munkákat levezeti, az elvégzendő feladatokat kézben tartja, a döntési helyzetben szakszerű tanácsokat biztosít. Az esküvő napján a megrendelő igényeihez alkalmazkodva levezeti a ceremóniát, és a legapróbb részletekre is odafigyelve lehetősége szerint az ifjú pár és a vendégsereg felmerülő igényeit kielégíti. Irányítja a fotóst, a videóst, a pincéreket, a zenészeket és az esküvőn szolgálatot biztosító személyzetet. Folyamatosan kommunikál a vendégekkel és minden problémát megold, hogy az ifjú pár családtagjai is munka és gondok nélkül élvezhessék a nagy napot. A ceremóniamester nem rímekben beszél, hanem a mai modern kornak megfelelően kommunikál.

 

- Hogyan született meg a könyv?

- Az esküvőre készülő jegyes pároknak sok közös élményben volt már részük, de feltételezhetőleg közösen még esküvőt nem szerveztek. Gyakran éreztem, hogy bizonytalanok és tanácstalanok az esküvőjük felépítésével és szervezésével kapcsolatban. Ez így természetes, hiszen akik nem szoktak rendezvényeket szervezni, azok számára idegen lehet egy szervezési ütemterv elkészítése vagy egy részletes forgatókönyv megírása. Egy kisebb hiba is káoszt okozhat a nagy napon, így a felelősség igen nagy, hiszen egy megismételhetetlen eseményről van szó. A fenti gondolatok alapján úgy döntöttem, hogy megszerkesztek egy pár oldalas esküvőtervező kiadványt, mely a főbb szervezési feladatokat tartalmazza. Éjszakákon át dolgoztam az ötleteimen, majd azt vettem észre, hogy ez nem egy pár oldalas füzet lesz. Így újragondoltam a dolgot és eldöntöttem, hogy könyvet fogok írni a házasulandó párok segítésére.

- Miről szól a könyv?

 Nem egy lexikális tudást tartalmazó, az esküvői hagyományokat bemutató kiadványt készítettem, inkább egy könnyen emészthető, tömör és lényegre törő, gyakorlati ötleteket bemutató könyvet szerkesztettem. Az olvasók találhatnak benne egy szervezési ütemtervet és egy forgatókönyvet, melyek alapján kapnak a nagy napról és annak előkészületeiről egy részletes tervmintát. Hasznos tanácsokat és kreatív gondolatokat gyűjtöttem össze a szolgáltatók kiválasztásához, a meghívók megtervezéséhez, a szertartás egyedivé tételéhez és még sok más esküvői ceremóniát és lakodalmat érintő kérdéshez. Ha tanácsaim és ötleteim közül akár eggyel is hozzájárulhatok egy esküvő sikerességéhez, az számomra nagy örömet jelent, hiszen az a célom, hogy mindenki örömmel emlékezzen vissza az esküvőjére.

 

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz