PROGRAMOK
RÉGI OLDAL
Nagykőrös város hivatalos honlapja

 

 

Nagykőrös - „Az érték érteket vonz”

 
Nagykőrös "Zöld Város" az ország és az Alföld szívében - gondozott sétáló-pihenő parkjaival, kiterjedt erdőspusztáival, Csónakázó-tavával, korszerű szökőkutakkal és köztéri alkotásokkal, tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított, megújult városközponttal várja a kirándulókat. Nagykőrös és Budapest távolsága alig 100 km, személygépjárművel 1 óra, vonattal Budapesten a Nyugati-pályaudvartól alig több mint 1 óra. Nagykőrös és Budapest között a vonatok óránként közlekednek.

Legyen Ön is Nagykőrös vendége, szeretettel várjuk!

 

 

 


Nagykőrös, nekünk Te vagy a legszebb!

 


A városközpont megújítása, mint várostörténeti jelentőségű beruházás is része volt azon fejlesztéseknek, melyek az elmúlt évek során kialakult összefogásnak köszönhetően valósultak meg Nagykőrösön. A városközpont rehabilitációs projektet az Európai Unió is támogatta. A fejlesztés részeként megújult a református templom és a római katolikus templom, a Tímárház; városközpontunk terei új képzőművészeti alkotásokkal gazdagodtak; a Deák tér igazi rendezvénytérré változott, azóta több nagysikerű programnak is otthont adva, köztük kiemelt jelentőségű a Szent György napi Forgatag és Virágvásár áprilisban. A város másik két kiemelt nagyrendezvényének, a Kőrösi Möggyfesztiválnak (június vége) és az Arany-Napoknak (szeptember eleje) a helyszíne pedig a felújított Cifrakert.

 

 

Az elmúlt évek során megszépült a városközpont, és a település számos pontján váltotta a korábbi városképet új, virágos, rendezett látvány. Mindez jó a szemnek, de a mindennapok rohanásában jó a léleknek is, megpillantani egy-egy nyíló virágot, megszépült zöldfelületet. A lakosság és az önkormányzat évek óta sikeres együttműködésben folytatja a fásítási akciót, mely összefogással számos szép új fa, fasor cseperedik Nagykőrös utcáiban, javítva a városképet, javítva a levegő minőségét. Köztereink, parkjaink képzőművészeti alkotásokkal gazdagodtak, új utcabútorok is elhelyezésre kerültek. Az utcaképeket meghatározó védett épületek befektető bevonásával, önkormányzati támogatással, illetve önkormányzati beruházásban újulhattak meg.

 

 

A városban élők számára különösen fontos a természeti és épített örökség megőrzése, gyarapítása. Több száz éves, klasszikus építészet szellemiségét hordozó polgári házak, patinás kúriák színesítik az elmúlt évtizedben létrejött családi házak, lakások mellett a város képét. Méltóságteljes tölgyóriások, tavaszi gyöngyvirágszőnyeg, egyedülálló fajkészletű erdők és gyepek változatos elegye köszönti a nagykőrösi erdőbe látogató vándort. A homoki tölgyesek és homoki gyepek alkotta mozaikos erdőspuszta sok ritka és védett élőlénynek nyújt otthont. Rehabilitációs szakkórházunk már kétszer nyerte el az Év Kórháza Díjat, legutóbb a gyógytorna-fizioterápia részleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjat érdemelte ki. A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ jóvoltából rendszeres színházi előadások, színvonalas kiállítások és városi rendezvények színesítik a helyi kulturális életet.

 

 

 2018 októberében került átadásra a teljesen felújított Arany János Múzeum

 

 

A múzeum megújult interaktív kiállításai a gyerekek játékos tanulását elősegítő módon mutatja be azon korosztályoknak egy város történelmét, akik még nem tanulnak történelmet az iskolákban. A számtalan infokommunikációs eszköz segítségével több érzékszervet igénylő módon élményekre alapozva ad át ismereteket a rendhagyó kiállításunk. Ebben segít a vershallgató sarok, a virtuális eke, a digitális növénytermesztés, a történelmi korokba illeszthető fotókészítés, vagy éppen a kiállításon belül létrehozott mozi terem és a mesélő fotel kényelme. A tudáslabirintusunk egyedi módon kialakított terével és színvilágával csábítja a kicsik figyelmét, így azok észrevétlenül, játékos módon szerezhetnek információt a reform korszaktól a kiegyezés világáig. A showroom minden gyermeknek érthető, egyedi kép- és hangtechnikai megoldásokkal mutatja be Arany műveit, mely az iskolában hasznos forrás lehet, így szerettetve meg a fiatalabb generációkkal az irodalmat, Aranyt és Nagykőröst. A szabadulószoba a fiatal látogatóink kedvence, ahol akár csapatban mérhetik össze tudásukat, rátermettségüket és bizonyíthatják, hogy bármilyen feladványt képesek megoldani és 60 percen belül Arany művét megfejtve kiszabadulni. Bővebb információ: www.korosikultura.hu/muzeum

 

Évente 10 vásárt rendez Nagykőrös!

 

 

Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás. A település első vásárainak megtartási jogát még a 16. században kapta, majd a mezőváros kiváltságos helyzetét ismerte el és erősítette meg I. Lipót 1697-ben. A városban évente 10 alkalommal tartanak országos hírű állat- és kirakodóvásárt, amelyen több száz árus kínálja portékáját. Az Alföldön a nagykőrösi havi vásárokban derül ki, mit ér a ló; háztáji állatok, lovak, szarvasmarhák, kecskék és juhok, illetve kisállatok cserélnek gazdát. Az állatokon kívül ruhák, bútorok, fonott kosarak, bőrműves termékek, bolhapiac és még számtalan más csecsebecse közül lehet válogatni, ahol lacipecsenye és frissen sült kürtős kalács illata csábítja a nézelődőket. A vásárok több ezer érdeklődőt vonzanak, de a két kiemelt vásári napon, a Szent György és Szent Mihály napi forgatagban akár a 20000 fő feletti vásározó is megfordul. A vásárok közül kiemelt szerepet tölt be a Szent György napi sokadalom, amely a hagyományok szerint az állatok kihajtásának időszakai is egyben. E vásártartási jogát Nagykőrös 1749-ben Mária Teréziától kapta. A Szent György napi vásár 2012 óta kibővült programokkal várja látogatóit. Bővebben: http://www.kovart.hu/piacvasar.php

 

 

Télen az ünnepi díszkivilágítás fényei és a nagykőrösi hóemberek igazi egyedi hangulatot kölcsönöznek a városközpontnak. Advent időszakában, vasárnaponként a közös gyertyagyújtás meghittsége teszi teljesebbé a szeretet ünnepére való lelki felkészülést.

 

 

Fotók: Szapora István, Palásti Viktor, Horváth Tibor

 
 
© 2015 Nagykoros.hu | Impresszum
Developed by Peter Vadasz